Bij Tuftlab mag je kiezen wat je wilt maken. Zoals je favoriete cartoon, album cover of een abstracte tekening. We zouden graag zeggen: alles is mogelijk! Toch hebben we een aantal richtlijnen om van jouw bezoek een succes te maken. Het is ten slotte je eerste keer en we willen dat je trots naar huis gaat. We hebben daarom een aantal regels en tips om je te helpen.

Het is handig om te zien wat andere Tuftlab bezoekers maken. Klik hier voor tapijtjes van anderen – om de verwachtingen scherp te krijgen over wat mogelijk is.

Beschikbare kleuren.

Bij Tuftlab gebruiken we de onderstaande kleuren. Handig om alvast rekening mee te houden voor je ontwerp.

Regels

1. Ga niet te complex.
2. Geen fotorealistische ontwerpen.
3. Geen dunne uitstekende vormen.
4. Geen letters.
5. Zorg dat wat je deelt recht van voren is.
6. We maken geen kopietjes van originele kunst.

1. Ga niet te complex.

Denk eraan: het is je eerste keer.

Kijk uit voor complexe ontwerpen met kleine details en tientallen kleuren. Dit kost zelfs de meest ervaren tufter een aantal dagen, niet geschikt voor onze workshop in één dag. De mooiste tapijten stralen door hun eenvoud. Met weinig verschillende maar spetterende kleuren en duidelijke grote vlakken en vormen.

2. Geen fotorealistische ontwerpen.

Helaas kunnen we niet helpen om realistische foto’s om te zetten tot een versimpelde cartoon. We hebben wel een tip! Vind een versimpeld cartoon-achtig ontwerp door te googlen op termen zoals vector of cartoon zoals “cartoon kat” of “vector monstera blad“.

Naast het tuften besteden we tijd aan een mooie afwerking. De rand van je tapijt kan nog best een uitdaging zijn, als er dingen uitsteken zoals dunne staarten of snorharen. Bij twijfel, deel je ontwerp met ons voor advies.

Eenvoudige vormen zoals vierkante, rechthoekige of ronde tapijten zijn aanbevolen voor beginners. Een extra rand kan de complexiteit verminderen. Bijvoorbeeld een kat met een extra rand in een andere kleur is eenvoudiger af te werken dan zonder. En ook een cactus wordt een stuk makkelijker als de stekels niet de rand van je tapijt zijn.

4. Geen letters.

Letters zijn niet toegestaan vanwege de tijd die het kost en de vaak onleesbare resultaten. Uitzondering: ontwerpen met enkel simpele, grote letters zonder extra details. Zie voorbeelden hieronder. Eigen afbeelding vereist, simpelweg namen doorgeven is helaas niet mogelijk.

5. Zorg dat het perspectief recht van voren is.

Stuur een illustratie of foto die eenvoudig na te tekenen is, bij voorkeur van voren genomen, niet schuin of van de zijkant. (We tekenen het na zoals het ontvangen is!).

6. We maken geen kopietjes van originele kunst

We erkennen het unieke werk van tufting kunstenaars die via platforms als Etsy hun inkomen verdienen. Kopiëren van hun ontwerpen tijdens onze workshops is niet toegestaan uit respect voor hun creativiteit.

Wat als ik het nog niet weet tijdens het reserveren?

Geen zorgen! Je kunt de workshop reserveren zonder direct een ontwerp te delen. Je kunt je ontwerp nog tot 2 dagen van tevoren met ons delen. Zo hebben we genoeg tijd om advies te geven of het gaat lukken. (Al hebben we het liever eerder dan 2 dagen van te voren.)

Reserveer jouw workshop