Ontwerp regels bij tuftlab.

Bij Tuftlab mag je zelf kiezen wat je wilt maken. Zoals je favoriete cartoon, album cover of een abstracte tekening. We zouden graag zeggen: alles is mogelijk! Toch hebben we een aantal richtlijnen om van jouw bezoek een succes te maken. Het is ten slotte je eerste keer en we willen dat je tevreden naar huis gaat. We hebben daarom een aantal regels en tips om je te helpen.

Het is ook handig om te zien wat andere Tuftlab bezoekers maken. Klik hier voor tapijtjes van anderen – om de verwachtingen scherp te krijgen over wat mogelijk is op zo’n dag.

Bij Tuftlab gebruiken we de onderstaande kleuren. Handig om alvast rekening mee te houden voor je ontwerp.

1. Ga niet te complex.

Denk eraan: het is je eerste keer.

Kijk uit voor complexe ontwerpen met kleine details en tientallen kleuren. Dit kost zelfs de meest ervaren tufter een aantal dagen, niet geschikt voor onze workshop in één dag. De mooiste tapijten stralen door hun eenvoud. Met weinig verschillende maar spetterende kleuren en duidelijke grote vlakken en vormen.

2. Geen fotorealistische ontwerpen.

Tuften geeft niet hetzelfde resultaat als een foto op papier printen. Elke steek is handwerk, maak het jezelf niet onmogelijk!

We kunnen niet helpen om realistische foto’s om te zetten tot een versimpelde cartoon. Maar hebben wel een tip! Vind een versimpeld cartoon-achtig ontwerp door te googlen op termen zoals vector of cartoon zoals “cartoon kat” of “vector monstera blad“.

Na het tuften besteden we tijd aan een mooie afwerking. De rand van je tapijt kan nog best een uitdaging zijn, als er elementen uitsteken zoals dunne staarten of snorharen. Bij twijfel, deel je ontwerp met ons voor advies.

Eenvoudige vormen zoals vierkante, rechthoekige of ronde tapijten zijn aanbevolen voor beginners. Een extra rand kan de complexiteit verminderen. Of plaats je design in een cirkel, rechthoekig of vierkant kader. Zie onderstaand voorbeeld met de scherpe uitstekende kuif van het eendje.

4. Geen letters.

Tekst in een ontwerp moeten we afkeuren omdat het erg moeilijk is voor een beginner. Woorden en letters hebben veel belang bij detail omdat je het anders niet kan lezen. Het blijft een handgemaakt tapijt en voor ons is het belangrijk dat je blij de deur uit loopt.

Uitzondering: ontwerpen met enkel simpele, grote letters zonder extra details. Zie voorbeelden hieronder. Deze kun je maken met een online tool zoals deze naam generator.

5. Zorg dat de afbeelding van voren is.

Stuur een illustratie of foto die eenvoudig over te tekenen is voor onze leraren. Van voren gefotografeerd, niet schuin of van een zijkant.

6. Geen kopietjes van originele tufted kunst

We erkennen het unieke werk van tufting kunstenaars die via platforms als Etsy hun inkomen verdienen. Kopiëren van hun ontwerpen tijdens onze workshops is niet toegestaan uit respect voor hun creativiteit.

Wat als ik het nog niet weet tijdens het reserveren?

Geen zorgen! Je kunt de workshop reserveren zonder direct een ontwerp te delen. Je kunt je ontwerp nog tot 3 dagen van tevoren met ons delen. Zo hebben we genoeg tijd om advies te geven of het gaat lukken. (Al hebben we het liever eerder dan 3 dagen van te voren.)

Reserveer jouw workshop